09 Julio 2015

Concurso internacional para el diseño de la ampliación del Museo Alvar Aalto

The competition is for the design of an extension connecting the Alvar Aalto Museum and the Museum of Central Finland, and the surrounding outdoor area. The aim is to develop these two key Aalto works to form an attractive, high-quality museum centre.
  • Compartir:
Concurso internacional para el diseño de la ampliación que conectará el Museo Alvar Aalto y el Museo de la Región de Keski-Suomi
Concurso internacional para el diseño de la ampliación que conectará el Museo Alvar Aalto y el Museo de la Región de Keski-Suomi

The idea of adding an extension came up in the City of Jyväskylä’s museum-network analysis completed in 2011. The change to the town plan for the area of the Ruusupuisto already under consideration allowed for the building of an extension between the museums.

“On the initiative of the Alvar Aalto Foundation we set about taking the matter forwards, our hope being to hold an international design competition. It is wonderful to be involved, via the competition, in linking the museum buildings together, something that Alvar Aalto had originally intended,” says Director of the Alvar Aalto Foundation Tommi Lindh.

The aim of the extension planned to go between the Alvar Aalto Museum and the Museum of Central Finland is to improve the shared use and functionality of the museums’ premises. It is hoped that competition entrants will, within the constraints of the competition area, also make proposals for developing the articulation of the outdoor areas, so that the area in front of the museums will be more integrated into the whole. Construction will only take place on the marked site between the museums.

In its criteria the competition’s jury stresses the necessity of an integrated architectural approach, fitting the new extension in a balanced way between the two Alvar Aalto-designed buildings, and the technical and economic feasibility of the plan.

“Competition entries are expected to be of an architecturally high standard. The primary criteria are that the winning entry should suit this nationally important cultural environment, and that it should find a way of creating a natural link with Alvar Aalto’s architecture,” says Lindh.

Si te gusta ¡¡ síguenos !!

© ArquiMagazine

f1arquitectura.com - digital media
Rss